top of page

Wat is 'Relighting'?

​

 

Als we aan relighting gaan doen wil dit zeggen dat we de bestaande verlichting (dit kan zowel de lichtbron zelf zijn als het gehele armatuur of elk afzonderlijk) gaan vervangen om zo de energie-efficiëntie van een gebouw/werkcomfort/leefomgeving te gaan verbeteren. 

Simpelweg we gaan dus de oude (energie slurpende) verlichting/armaturen vervangen naar energiebesparende verlichtingsarmaturen/lichtbronnen, hierbij wordt de dag van vandaag LED (Light - Emitting - Diode) gebruikt. Deze heeft vele voordelen en vooral als het gaat over onze portemonnee, wat vandaag de dag toch zeer belangrijk is door de hoge energieprijzen!

​

​

​

​

​

Waarom Relighting?

​

De laatste jaren zijn we meer en meer bezig om ons in te zetten tegen een beter milieu. Nu we moeten natuurlijk ergens beginnen. Zoek het niet altijd te ver om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Begin bij u thuis/kantoor/werkplaats/..., kijk of u al kan beginnen met uw energieverbruik naar beneden te halen, dit heeft op vele vlakken een grote impact, dit zowel op het milieu als op uw portemonnee. Twee vliegen in één klap dus. Laat me het allemaal eens een beetje verduidelijken met wat voorbeelden en cijfers.

​

​


 

LED - Gloeilamp - TL - Halogeen

​

​

Dat LED verlichting energie zuiniger is dat hebben we al kunnen opmaken uit vorige teksten, hier leg ik het voordeel er van en de verschillen tussen de klassieke verlichting en LED verder uit.

 

  • LED verlichting zet 50% van de opgenomen energie om naar licht, bij een klassieke spaarlamp of TL-lamp is dit 35% een gloeilamp doet het op dat vlak nog veel slechter namelijk deze zet slechts 10% om naar licht (hier heb je dus enorme verliezen) dit is dan ook de reden dat deze niet meer verkocht mogen worden. De klassieke TL-verlichting zal verdwijnen en niet meer te verkrijgen zijn in Europa. Lees meer hierover

​

​

  • Een LED lamp wordt veel minder warm dan bijvoorbeeld een gloeilamp (velen zullen dit zeker al ondervonden hebben bij het vervangen van deze lampen).

​

​

  • Een LED lamp is ook tril- en schokbestendig waardoor deze veel minder snel zal moeten vervangen worden en dus zeer onderhoudsvriendelijk is. (hier kunnen we al eens denken aan onze portemonnee) en dus kunnen we zeggen dat een LED lamp een langere levensduur heeft

​

Bij verlichting spreken we heel veel over de levensduur (aantal branduren) van het type verlichting, elk type heeft zo zijn eigen levensduur. Dit wordt weergegeven in uren zoals bijvoorbeeld, de levensduur van een halogeen spot is ongeveer een 2500 branduren, bij LED is dit 25 000 branduren. Die aantal uren, hoe kunnen we dat eigenlijk gaan bekijken zodat we het ons eenvoudiger kunnen voorstellen? Wel een LED van tussen de 20 000 - 50 000 branduren kan ongeveer een 4 tal jaar continu branden.

​

​

 

 

Het einde van T5- en T8- fluorbuizen! 

 

Traditionele kwikhoudende lichtbronnen (T5, T8 en compactlampen) worden vanaf 2023 uitgefaseerd in Europa. Maar wat staat er nu concreet wanneer te gebeuren en wat zijn de gevolgen hiervan? We zetten het even op een rijtje.

Waarom moeten fluorescentielampen verdwijnen?

Er is een nieuwe Europese regelgeving voor het beperken van het gebruik van gevaarlijke stoffen. Fluorescentielampen waren nog een uitzondering tot en met 2023 (RoHS).

Bovendien werd er hier een nieuw energielabel aan gekoppeld om te voldoen aan de hogere eisen die we stellen aan efficiëntie en de kwaliteit van licht (SLR).

Over welke producten spreken we?

  • Fluorescentielampen met steekvoet

  • Fluorescentielampen T5 & T8

  • Halogeenlampen met pinlampvoet

​

​

​

Wat nu?

JBL-klus zal uw project of het nu thuis is als particulier of op uw kantoor als bedrijf hierbij de juiste begeleiding bieden in het hele proces. 

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Zijn hier omtrend nog vragen of zijn er zaken die niet duidelijk zijn? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met JBL-klus

Ring of Lightbulbs
bottom of page